Raati

Stoorin 2021 raati päivitetään tänne sen varmistuttua.

Stoorin raadissa 2020 vaikuttivat:

Marja Korhola on tanssija, koreografi ja teatterinjohtaja. Korhola on johtanut vantaalaista Tanssiteatteri Raatikkoa vuodesta 1988 ja hän on tehnyt Raatikolle yli kuusikymmentä koreografiaa. Tunnetuimpia koreografioita ovat Varvastanssi, Juhlanäytäntö ja Orient Express sekä lapsille suunnatut Supersankarit, Hui Kauhistus ja vuorovaikutteiset Pottuwarvas -teokset. Korholan töitä on myös televisioitu ja hän on esittänyt itse koreografioimiaan tanssikohtauksia mm. Mutapainin ystävät -viihdeohjelmassa. Korholalle myönnettiin Pro Finlandia -mitali vuonna 2018.

Kimmo Tähtivirta on valmistunut v. 2005 teatteri-ilmaisunohjaajaksi (AMK) Ammattikorkeakoulu Stadiasta ja v. 2014 teatteritaiteenmaisteriksi (TeM) Taideyliopiston Teatterikorkeakoulun Tanssi- ja teatteripedagogiikan laitokselta. Sen lisäksi hän on opiskellut fyysistä teatteria Prahassa ja Madridissa. Vuodesta 2000 Kimmo on työskennellyt teatteriohjaajana ja – opettajana ja esiintyjänä useissa paikoissa Suomessa ja ulkomailla. Työssään hän on erikoistunut fyysiseen ja sanattomaan teatteriin mm. teatterinaamioiden kautta. Lopputyössään Teatterikorkeakouluun Kimmo tutki nimenomaan sanattoman teatterin historiaa ja ilmenemismuotoja eri kulttuureissa. Harrastuksiin on kuulunut lapsuudesta asti tanssi ja se on edelleen hänelle suuri intohimo.

”Minua kiinnostaa nimenomaan se, kuinka tarina kerrotaan ja välitetään katsojille ilman puhetta. Tärkeää ovat selkeät reaktiot ja mielikuvat. Kaikkea ei tarvitse vääntää rautalangasta, vaan tulkinnan vapaus on ihanaa. Stoori on mielestäni hieno konsepti, koska se ei keskity tekniikkaan tai taitoon. Tarina tulee ensimmäisenä. Olin kolmessa ensimmäisessä Stoori-katselmuksessa raadissa ja on hienoa palata takaisin.”

Susanna Metsälä

Susanna Metsälä on valmistunut teatteritaiteen maisteriksi (TeM) Taideyliopiston teatterikorkeakoulun tanssi- ja teatteripedagogiikan laitokselta. Ennen opintoja Teatterikorkeakoulussa hän opiskeli Exeterin yliopistossa Englannissa (BA Drama) ja Aristotle-yliopistossa Kreikassa, ja hän osallistui kursseille mm. Brasiliassa ja Ranskassa. Kansainvälisissä ympäristöissä toimiminen on korostanut teatterin ei-kielellisen ilmaisun merkitystä Susannan työskentelyssä. Vuodesta 2005 lähtien Susanna on työskennellyt Vaskivuoren lukion teatteritaiteen opettajana. Hän on Suomen draama- ja teatteriopetuksen liiton (FIDEA) puheenjohtaja.

“Kun tarinankertoja kertoo kokemuksen, omansa tai kuulemansa, syntyy kokemus kuulijalle. Tarina elää toisin kuin informaatio, joka elää vain silmänräpäyksen ajan ja joka täyttyy ja tyhjentyy mekaanisesti. Informaatio ei välitä kertojan ja kuulijan kokemuksista ja tunteista. Tarinan me sen sijaan täytämme omilla kokemuksillamme ja tunteillamme. Siksi tarina ei kuluta itseään loppuun – se elää meissä. Jos kadotamme tarinankertomisen kyvyn, kadotamme samalla kyvyn vaihtaa kokemuksia ja lopulta itse kokemisen kyvynkin. Siksi tarinat ovat tärkeitä. Ilman niitä olemme hukassa tässä maailmassa.

Nämä ajatukset eivät ole omiani, vaikka olenkin samaa mieltä. Ensimmäisen kerran osuin näihin ajatuksiin Irene Kajon kirjoituksissa ja sen jälkeen Walter Benjaminin teoksissa.

Timo Raita kuvaaja Mikko Kerttula

Timo Raita on ohjaaja ja teatteriopettaja. Hän on toiminut pitkään Lahden kansanopiston Teatterikoulutuksen vastuuopettajana. Timo on opettanut teatteria myös Kallion ilmaisutaidon lukiossa ja johtanut Riihimäen nuorisoteatteria.

“Suurin osa ilmaisustamme tapahtuu keholla. Se kertoo katkeamatonta tarinaa siitä, mitä koemme, aistimme ja tunnemme – tai yritämme peittää.

Kuvaaja: Mikko Kerttula

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s