Miksi Stoori?

Tanssikilpailu on mahdollisuus harjoitella tavoitteellisesti ja saada nimeä ja näkyvyyttä. Kasvaa henkisesti ja testata kestääkö kantti. Nykyisin pukuhuoneissa kannustetaan toisia ja verkostoidutaan.  Huomaa selvästi, että joitain jännittää enemmän ja toisia vähemmän. Sitten joku voittaa.  Vaikka tietysti juontaja kiittelee, että jokainen osallistuja on voittaja, osallistumalla kilpailuun on jo voittanut itsensä.

Entä jos kaiken tämän saisi ilman kilpailuasetelmaa? Kaikkia kilpailun jännitys ja adrenaliini eivät saa syttymään, pikemminkin sammumaan.  Kovin on laiha sekin lohtu, että kyse oli vain näiden tuomarishenkilöiden mielipiteestä ja vain tästä suorituksesta.

Entä jos paremmuusjärjestyksen sijasta saisi palautetta?

Onhan sekin palautetta, että ilmoitetaan onko kilpakumppaneihin verrattuna ensimmäinen vai viidestoista.  Entä sitten? Palaute voi ja sen pitää olla paljon enemmän. Se on konkreettisia neuvoja, joiden mukaan suunnistaa eteenpäin: keskity tähän, oletko ajatellut näkökulman vaihtamista? Palaute on myös arvioinnin synonyymi.  Arviointi puolestaan on arvostamista, huomion kiinnittämistä siihen, mikä on arvokasta.

IMG_1940Paradise – D Dance N.L.A young

Tanssikatselmus on tilaisuus, jossa pääsee esittämään tavoitteellisesti treenatun esityksen sekä yleisön että raadin eteen. Takahuoneen yhteisöllisyys ei ainakaan kärsi siitä, ettei katselmuksessa kilpailla. Ammattitaitoisen raadin tehtävä on havaita ja kiteyttää esityksen ansiot suullisessa palautteessa sekä usein myös yksityiskohtaisemmassa, kirjallisessa palautteessa.

Tanssikatselmus Stoorin kiinnostuksen kohteena on kerronnallisuus ja tanssin juoni, ei pelkästään taito tai tunne. Miten eri tanssien keinoin välitetään tarinoita ja tapahtumia? Minkälaisia tarinoita eri-ikäiset tanssijat kertovat? Miten solisti kertoo tarinan, ryhmähän voi pelata vuorovaikutuksella ja asetelmilla?

Tanssin harrastamisessa ensisijainen tarve voi olla taitojen oppiminen ja näyttäminen, liikkumisen ilo tai liikkeen tervehdyttävä vaikutus. Mutta jos tavoitteenasi on tanssillinen tarinankerronta – ja haluat silti pitää myös edellä mainitut elementit mukana – tervetuloa huhtikuussa Vantaalle Stooriin!

Sirke Seppänen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s